RSS

Krótki komentarz na temat pH

29 Maj

Co jakiś czas powraca pytanie dotyczące pH, czyli inaczej odczynu, jaki ma lub powinien mieć płyn używany w naszych alternatkach (będę lansował ten termin, który poznałem dzięki Piotrowi_M).

Małe przypomnienie ze szkoły – pH to (w uproszczeniu) tzw. wykładnik jonów wodorowych określający odczyn roztworu.  Jeśli coś ma odczyn obojętny, to wartość pH będzie wynosić dokładnie 7. Gdy wartość pH jest mniejsza, mówimy o odczynie kwaśnym, natomiast pH>7 oznacza odczyn zasadowy.
Tu jedna uwaga odnośnie do zapisu: piszemy zawsze pH (małe „p”, duże „H”), ponieważ jest to skrót od potentio Hydrogeni (przypominamy – H to symbol wodoru). Zapis „ph”, „Ph” czy też „PH” jest błędny!

Należy dodać, że o pojęciu pH mówimy w zasadzie w odniesieniu do roztworów wodnych, natomiast musimy pamiętać, że nasze płyny wody zawierają niewiele. Dlatego też nie można wprost przenosić danych dotyczących pH z jednych roztworów do drugich. To jednak jest uwaga raczej stricte naukowa.
Jakie więc winno być pH liquidu? Nie mam tutaj dla Was niestety jednoznacznej odpowiedzi. Badane zarówno przeze mnie, jak też przez innych płyny miały pH w dość szerokim zakresie – od 5 do prawie 8.  Jak to się ma do pH samej nikotyny?
Nikotyna w formie wolnej jest zasadą. Dość silną zasadą, dodam. Roztwór jej powinien więc mieć pH zdecydowanie większe niż 7.  Skąd więc wartości poniżej 7, pokazujące że roztwór ma charakter kwaśny? No cóż – to oczywiście jest efekt innych substancji dodawanych do tej mieszaniny. Sporo z nich ma charakter kwasów, tak więc powodują przesunięcie wartości pH w stronę wartości niższych.
Ktoś może spytać – po co dodaje się substancji kwaśnych do płynu, skoro skądinąd wiadomo, że nikotyna najefektywniej działa wtedy, gdy jest w formie wolnej?
Tak się składa, że dużo substancji decydujących o aromacie ma właściwości kwasowe – nie mamy więc wyjścia. Dodajmy też, że ze względu na nasze zdrowie znacznie lepiej jest, gdy nasz organizm nie otrzymuje nikotyny w formie  wolnej zasady, a w postaci soli – a taką postać przyjmie ona, gdy w roztworze mamy składniki kwasowe.
Z informacji uzyskanych od specjalistów od aromatów wynika też, że dodatek kwasów, a więc obniżenie  wartości pH, ma istotne znaczenie dla naszego odczuwania smaku – staje się on bardziej pełny, wyrazisty.
Prosta analiza składu większości dostępnych komercyjnie liquidów pokazuje, że zwykle jest tam obecny jakiś kwas organiczny – zwykle jest to kwas jabłkowy (do 3%) lub mlekowy (do ok. 1%).
Spotykam się czasami z pytaniem, czy warto w takim razie stosować we własnych płynach dodatki zmniejszające wartość pH (czyli zakwaszające). Odpowiadam zwykle w taki sposób: spróbuj i sprawdź. Należy jednak pamiętać, aby dozować je w ilościach niewielkich i pozostawiać do „przegryzienia”. W niektórych przypadkach smak może ulec pewnemu polepszeniu, ale nie jest to regułą.
Czy kwas jabłkowy/mlekowy są dla naszego organizmu szkodliwe? W niewielkich ilościach nie – są to bowiem kwasy występujące naturalnie w organizmie człowieka. Kwas jabłkowy (a właściwie jego anion – jabłczan) występuje w cyklu oddechowym komórki, czyli tzw. cyklu Krebsa, natomiast kwas mlekowy tworzy się między innymi w naszych mięśniach po wysiłku.

Mam nadzieję, że któryś z naszych lekarzy-użytkowników alternatek (tu delikatne spojrzenie w kierunku PMN) poświęci trochę swojego czasu i napisze kilka słów na temat aspektów medycznych stosowania nikotyny w formie wolnej zasady w płynach do alternatek. Uważam, że temat ten jest niezwykle istotny, ponieważ wolna nikotyna bardzo silnie wiąże się z odpowiednimi receptorami w mózgu. Myślę, że warto ten temat poznać z różnych punktów widzenia.

 
1 komentarz

Opublikował/a w dniu 29 Maj 2010 w ogólne

 

Tagi:

One response to “Krótki komentarz na temat pH

  1. jaceka

    31 Maj 2010 at 19:17

    Mam nadzieję, że któryś z naszych lekarzy-użytkowników alternatek
    Ano właśnie. Gdzie zniknęli? Dlaczego?

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: