RSS

Maltol i etylomaltol

23 Sier

Dwie substancje stały się dość popularne wśród „mieszaczy” własnych płynów – są to maltol oraz etylomaltol (EM).
Maltol jest substancją występującą naturalnie w przyrodzie – można go znaleźć między innymi w korze modrzewia, igłach sosnowych, a także, co jest dość  oczywiste, w słodzie (ang. malt).
Ma postać białych kryształów o smaku raczej gorzkim, ale charakterystycznym słodkim zapachu – karmelowym.
Etylomaltol (częściej stosowany w e-papierosach) jest związkiem syntetycznym, różni się od maltolu obecnością grupy… tak, zgadliście! – etylowej (w miejscu metylowej). Podobnie jak maltol, ma również postać  białych kryształów.
Oba te związki stosuje się w przemyśle spożywczym jako substancje polepszające smak.  Maltol jest stosowany także jako dodatek maskujący gorzki smak leków (np.  przeciwpadaczkowego Vimpatu).

Zarówno maltol jak etylomaltol (EM) są związkami łatwo rozpuszczającymi się w rozpuszczalnikach polarnych (a więc m.in. w alkoholach i wodzie), a więc nie ma problemu, aby mieszać je w naszych liquidach.  Należy tylko uważać, aby związek ten nie wszedł w kontakt z żelazem, ponieważ tworzy z nim bardzo trwały związek kompleksowy o barwie czerwonej.
Samo rozpuszczanie nie jest jednak bardzo proste. Najlepiej pokruszyć kryształy EM na jak najdrobniejsze kawałki i rozpuścić je w spirytusie. 1 gram etylomaltolu rozpuści się w ok. 2 ml spirytusu (dla ułatwienia można ostrożnie podgrzać).

W recepturach liquidów stosowany jest często wtedy, gdy używamy tzw. absolutu tytoniowego.  W takiej mieszaninie podkreśla smak tytoniowy, przełamując ostrość absolutu.

W następnym odcinku będzie kilka słów na temat absolutu tytoniowego (tobacco absolute).

(c) by Mirosław Dworniczak
Jeśli chcesz wykorzystać ten tekst lub jego fragmenty, skontaktuj się z autorem.

 
6 komentarzy

Opublikował/a w dniu 23 Sierpień 2010 w ogólne

 

Tagi: ,

6 responses to “Maltol i etylomaltol

  1. Łukasz Słomka

    14 Maj 2013 at 18:37

    jakies sugestie ile go użyć na 10ml olejku?

     
    • Vista

      19 Wrzesień 2014 at 16:21

      Etylomaltolu z reguły nie dodaje się zbyt wiele, aby słodycz nie zdominowała głównego smaku, no chyba że chcemy stworzyć watę cukrową, 2-3 krople na 10 ml przy tytoniówkach to absolutne maksimum w owocówkach 3-4 krople.

       
      • Andrzej Pakuła

        17 Czerwiec 2015 at 14:20

        No, a jak chcemy watę cukrową, to ile kropel?

         
        • StaryChemik

          17 Czerwiec 2015 at 17:40

          Nikt Ci nie odpowie szczegółowo – eksperymentuj! Zacznij od 2-3 kropel na 10 ml i odstaw na kilka dni. Jeśli smak będzie za słaby, dodaj po jakimś czasie kolejne 2 krople.

           
  2. Dareios

    12 Styczeń 2015 at 15:13

    „Należy tylko uważać, aby związek ten nie wszedł w kontakt z żelazem, ponieważ tworzy z nim bardzo trwały związek kompleksowy o barwie czerwonej.”

    Mówimy o czystym etylomaltolu? Z czego są wykonane parowniki? Nie ze stali?

     
  3. Dareios

    15 Styczeń 2015 at 10:44

    Chemiku, mógłbyś napisać jak rozpuszczać etylomaltol w wodzie? Spirytusu nie chcę używać ponieważ dla łatwości używania chciałbym uzyskać względnie niskie stężenie a dodanie zbyt dużej ilości spirytusu spowoduje rozcieńczenie liquidu.

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: