RSS

Składniki liquidu – pochodne pirazyny

04 Wrz

Ostatnimi ze składników, które chciałbym omówić, są pochodne pirazyny. W naszych płynach (a także w komercyjnych liquidach) zastosowanie mają w zasadzie trzy związki: 2-acetylopirazyna, 2,3,5-trójmetylopirazyna oraz 2,3,5,6-czterometylopirazyna.
Związki te występują w naturze – na przykład trójmetylopirazyna jest w syropie klonowym a czterometylopirazyna powstaje przy termicznej obróbce sera.
Pierwszy i drugi z tych związków stosuje się do nadania płynowi aromatu  „popcornowego” lub orzechowego, trzeci natomiast daje nutę czekoladowo/kawową.

Ze względu na to, że związki te są bardzo aromatyczne, zwykle stosuje się ich roztwory (najczęściej ok 5-10%), aby móc dokładnie sterować uzyskiwanym aromatem. UWAGA! Związki w postaci czystej mają działanie drażniące, tak więc należy albo kupić gotowe roztwory (zalecane) albo też bardzo ostrożnie samemu je przygotować.

Ostatnio coraz częściej prowadzone są badania nad medycznymi zastosowaniami tych związków – szczególnie w chorobach nerek oraz układu sercowo-naczyniowego. Oczywiście nie oznacza to, że dodatek tych substancji sprawi, że nasze płyny nabiorą właściwości zdrowotnych.

(c) by Mirosław Dworniczak
Jeśli chcesz wykorzystać ten tekst lub jego fragmenty, skontaktuj się z autorem.

 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 4 Wrzesień 2010 w ogólne

 

Tagi:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: