RSS

Po co do e-liquidów dodaje się kwasy?

06 Wrz

Na ten temat pisałem już trochę tutaj na blogu, jak i na forach, ale ponieważ temat wraca co jakiś czas, postanowiłem w kilku zdaniach podsumować te informacje.
Na rynku spotykamy odczynniki, których zadaniem jest obniżenie kwasowości liquidu. Można też dostać roztwory popularnych organicznych kwasów karboksylowych, takich jak kwas jabłkowy (ang. malic acid) czy też mlekowy (ang. lactic acid). Oba te kwasy są stosowane w przemyśle spożywczym jako tzw. regulatory kwasowości. Działanie ich polega na obniżeniu wartości pH, czyli zakwaszeniu.
Po co dodajemy te substancje do liquidów? Przede wszystkim chciałbym obalić pokutujący mit o tym, że dodatek takiego kwasu powoduje zwiększenie „kopa”, ponieważ dodaje mocy nikotynie. Z chemicznego punktu widzenia nie ma to sensu. Nikotyna jest związkiem zasadowym. Dodatek kwasu spowoduje, że nastąpi reakcja pomiędzy cząsteczką (lub nawet cząsteczkami) nikotyny a cząsteczką kwasu. Wiemy, że w takich reakcjach powstaje sól – w tym przypadku jabłczan nikotyniowy lub mleczan nikotyniowy (nie wchodzę już w szczegóły stechiometryczne, bo to nie ma tu znaczenia). Istotne jest, że w efekcie mamy w roztworze przemianę nikotyna → kation nikotyny. Dane medyczne pokazują jednoznacznie, że kation nikotyny ma słabsze działanie niż nikotyna w formie wolnej. Dlatego też dodatek kwasu nie tylko nie wzmacnia działania nikotyny, ale raczej ją osłabia.
Po co w takim razie dodawać coś takiego? To akurat jest dość proste – zakwaszenie roztworu powoduje pewne inne przemiany chemiczne w cząsteczkach, z których są złożone aromaty stosowane w płynach. Taka ich modyfikacja może (ale warto wiedzieć, że nie musi) zmienić smak e-liquidu. W niektórych przypadkach spowoduje „wyostrzenie” smaku, a  winnych da efekt wyrównujący, powodujący, że smak stanie się bardziej łagodny, „jedwabisty”.
Od razu uprzedzam – za mało jeszcze  wiemy, aby podpowiedzieć kiedy warto stosować takie kwasy i w jakich proporcjach je dodawać. Dlatego też zachęcam do eksperymentów. Jedna uwaga – na pewno nie należy przesadzać z ich ilością.
Życzę owocnych i bezpiecznych eksperymentów.

 
6 komentarzy

Opublikował/a w dniu 6 Wrzesień 2011 w ogólne

 

Tagi: ,

6 responses to “Po co do e-liquidów dodaje się kwasy?

  1. suchyeu

    6 Wrzesień 2011 at 11:57

    Dziękuje za wytłumaczenie o co tak naprawdę chodzi z tymi kwasami. Treść jak najbardziej zrozumiała i sądzę że teraz każdy kto będzie miał wątpliwości po co dodaje i co działa kwas np jabłkowy zajrzy tutaj i uzyska jednoznaczną odpowiedź. Moje przypuszczenia i eksperymenty z kwasem się potwierdziły z tym co napisałeś więc osobiście uważam dodawanie kwasu za mało istotne w moich mieszankach. Ale zapewne dalej pokombinuje z nim trochę i zobaczymy co wyjdzie.

     
  2. mozliwy

    6 Wrzesień 2011 at 21:20

    Witam Szanowny Mirku.
    Napisałeś mi kiedyś,że dodanie kwasu jest w mieszaniu e-liquidu nieistotne dla smaku. Teraz z przyjemnością czytam (rozumiem że i Ty dalej eksperymentujesz i zdobywasz większe w tej dziedzinie doświadczenie) że czasami smak „wyostrza” a czasami czyni go bardziej „aksamitnym”.
    Przyjmuję to z radością ponieważ dalej poszukuję tej „aksamitności”. P ponad pół-roku e-palenia ustaliłem sobie moc 15-16 mg/ml i smak czekolada z minimalnym dodatkiem mięty (co kto lubi) ale jeszcze mało w nim feelingu- bluesa ( ja myślę że Wiesz co mam na myśli).Już przetestowałem alkohol i on daje odwrotny efekt więc u mnie jest skreślony. Kwas mlekowy jakoś bardziej kojarzy czymś delikatnym niż jabłkowy. Chcę poeksperymentować.Tylko gdzie takie CÓŚ))) nabyć. Jeśli będziesz łaskaw odpisać na e-milkę będę wdzięczny.
    Pozdrawiam mozliwy Piotr z Warszawy.

     
  3. Pingback: Anonim
  4. RobertC

    3 Maj 2015 at 22:02

    Witam serdecznie!
    W skłądzie aromatu którego używam znajduje się kwas 2-metylobutylowy, nie mam pojęcia co to jest na necie też nic nie mogę znaleźć, trochę obawiam się wapowania tego…

     
    • qwerty

      11 Luty 2016 at 23:32

      CO Tu MAM? AJDŻASTA !!!

       
  5. Marcyska

    6 Styczeń 2016 at 14:31

    Moim zdaniem kwasy to zły znak. Pewnie w niewielkich ilościach nie szkodzą. Ale nie wiadomo czy odkładają się w organizmie, czy nie.

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: