RSS

Sok z cytryny do liquidu – warto?

01 Wrz

Co jakiś czas na forach wraca pomysł z dodawaniem soku z cytryny do własnoręcznie mieszanych liquidów. Eksperymentatorzy piszą, że uzyskują całkiem ciekawe smaki i polecają innym takie doświadczenia.
Ponieważ kilka osób zwróciło się do mnie z pytaniami dotyczącymi tego tematu, postanowiłem zajrzeć do źródeł, aby nieco więcej informacji zdobyć i podzielić się z Wami.
Sok z cytryny (mówię tutaj o naturalnym, a nie produktach sokopodobnych) jest znany ze względu na ciekawą kombinację smaku kwaśnego oraz lekko gorzkawego. Skąd ten kwas? Naturalnie w cytrynie występują dwa organiczne kwasy karboksylowe – kwas cytrynowy (ok. 5-6%) oraz kwas jabłkowy. To właśnie ten pierwszy odpowiedzialny jest za charakterystyczny smak soku. Jest też tam obecny trzeci, trochę bardziej złożony  kwas – L-askorbinowy, który znamy powszechnie pod nazwą witaminy C. Wartość pH soku cytrynowego wynosi około 2, a więc jest on silnie kwaśny (pH kwasu solnego wynosi ok. 1).
Sok zawiera też cukry (ok. 2-3%), błonnik (ok. 3%) i białka (ok. 1%), jak też różne ilości innych złożonych związków organicznych, takich jak np. polifenole czy witaminy. Wyciskanie soku z cytryny powoduje też uwolnienie ze skórki charakterystycznie pachnących olejków eterycznych zawierających terpenoidy (głównie limonen).
Wszystko to jest oczywiście bardzo zdrowe, sok z cytryn ma wiele zastosowań. Czy warto go też dodawać do liquidów? Przyznam, że nie jestem specjalnym zwolennikiem takiego rozwiązania. Dlaczego? Ano, jeśli w mieszaninie mamy sporo dość złożonych związków organicznych (w wielu przypadkach bardzo lotnych), to dość oczywiste jest, że w procesie odparowania liquidu na grzałce można się spodziewać dość istotnych procesów rozkładu termicznego. Reakcje takie będą prowadzić do powstania… no właśnie – tego akurat tak dokładnie nie wiemy.
Terpenoidy obecne w soku z cytryny są stosowane też w inhalacji, ale wiadomo, że w tym przypadku dajemy je do gorącej wody. Temperatura nie przekracza 100 stopni, czego niestety na powierzchni grzałki nie jesteśmy w stanie zagwarantować. A poważna degradacja termiczna np. limonenu (dla zainteresowanych link – PDF w jęz. ang.) prowadzi do powstania wielu związków, których działanie na organizm człowieka nie jest zbadane. Nie należy zapominać, że produkty termicznej degradacji są w tym momencie w reaktywnej mieszaninie, a więc mogą tam powstawać zupełnie nowe związki.
Oczywiście każdy truje się tym, czym chce, ale warto się czasami nad tym zastanowić.

(c) by Mirosław Dworniczak
Jeśli chcesz wykorzystać ten tekst lub jego fragmenty, skontaktuj się z autorem.

 
1 komentarz

Opublikował/a w dniu 1 Wrzesień 2013 w ogólne

 

Tagi: , ,

One response to “Sok z cytryny do liquidu – warto?

  1. Ndy

    1 Wrzesień 2013 at 14:00

    Jesteś niezastąpiony!
    Dziękuję za wszystko co robisz dla nas, chmurzących.

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: