RSS

Formaldehyd w chmurze z e-papierosa – podsumowanie

17 Gru

Ponieważ kwestia formaldehydu wywołała dość silną burzę, a widzę wyraźnie, że wielu ludzi nie rozumie wyników badań komentowanych szeroko w mediach, napiszę jeszcze o tym trochę. Mam nadzieję, że już ostatni raz muszę się do tego odnosić.
Pierwsza sprawa: czy prawdą jest, że formaldehyd jest zawarty w e-papierosach, a dokładniej mówiąc w liquidach używanych w tym urządzeniu? Nie, to nie jest prawda. Liquid nie zawiera formaldehydu.

Druga sprawa: czy formaldehyd jest obecny w chmurce wytwarzanej w e-papierosie?
Badania pokazują dość jednoznacznie, że może on się wydzielać w niewielkich ilościach (zdecydowanie mniejszych niż w przypadku palenia tytoniu), ale tylko wtedy, gdy zdecydowanie przesadzimy z napięciem podawanym przez baterię. Zbyt wysokie napięcie skutkuje zwiększoną mocą grzałki, co oczywiście przekłada się na jej temperaturę. W takiej sytuacji niektóre związki obecne w liquidzie mogą ulegać rozkładowi termicznemu z wydzieleniem m.in. formaldehydu. Rzecz jednak w tym, że związek ten został wykryty w badaniach wykonywanych przez automaty, które zniosą wszystko. W warunkach realnych zbyt wysoka moc grzałki skutkuje tym, że osoba zaciągająca się poczuje tzw. bobra, czyli wyjątkowo niemiły i gryzący smak chmurki. Wątpię, aby ktoś był miłośnikiem takiej spalenizny. To trochę tak, jak w przypadku nieuważnego palacza zwykłych papierosów, który miał pecha i zapalił go, wkładając uprzednio w usta nie tym końcem, który trzeba. Wielu zapewne miało okazję poczuć smak palonego filtra, ale chyba nie ma ludzi, którym to zasmakowało.
Z podobną sytuacją mamy do czynienia w kuchni. Jeśli, chcąc coś usmażyć, wlejemy na patelnię olej albo masło i zapomnimy, że od jakiegoś czasu mocno się grzeje, poczujemy gryzący zapach, a oczy mogą nam zacząć łzawić. To widoczny efekt działania produktów rozkładu tych tłuszczy, a mianowicie akroleiny oraz akryloamidu (oba związki są rakotwórcze). Wątpię, aby ktokolwiek zdecydował się kontynuować smażenie w takiej sytuacji. Nikt rozsądny jednak nie powie: nie wolno smażyć na oleju, ponieważ wydzielają się związki rakotwórcze. Nikt nie nawołuje do tego, aby olej i masło zostały z rynku usunięte.
Dlatego też raz jeszcze podkreślam – w standardowych warunkach ilości wydzielanego formaldehydu są pomijalne, zdecydowanie mniejsze niż w typowym miejskim powietrzu. I to jest jedyny istotny wniosek, który płynie z wyników badań przeprowadzonych przez Farsalinosa, nasz krajowy zespół prof. Sobczaka, Japończyków i kilka innych grup naukowców badających emisję związków karbonylowych.

Zamykam niniejszym tę sprawę. Przed nami znacznie istotniejsze tematy, ale o tym niebawem.

 
2 komentarzy

Opublikował/a w dniu 17 Grudzień 2014 w ogólne

 

Tagi: , ,

2 responses to “Formaldehyd w chmurze z e-papierosa – podsumowanie

  1. sawas

    17 Grudzień 2014 at 19:00

    Stary Chemiku, pozwolę sobie zauważyć, że grzałka o większej mocy wcale nie musi mieć wyższej temperatury od grzałki o mniejszej mocy. Temperatura zależy nie tylko od mocy grzałki, ale terż od tego, jak duża moc jest wytwarzana na konkretnej ilości drutu. A przecież powstawanie „złych związków” to wina temperatury, a nie mocy grzałki😉

     
    • StaryChemik

      17 Grudzień 2014 at 20:19

      Oczywiście, że masz rację. Możemy też wchodzić jeszcze głębiej i rozważać szybkość zaciągania się, która ma wpływ na chłodzenie grzałki. Nie pisałem też nic o oporności samej grzałki.
      Rzecz w tym, że ten komentarz jest dla ludzi, którzy nie sięgają aż tak głęboko. Chcąc nie chcąc muszę wprowadzać duże uproszczenia. Nie można im wrzucać za wiele danych, bo (jak widzę m.in. z maili, które dostaję) gubią się i nie ogarniają całości obrazu.

       

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: