RSS

Sukraloza – czy warto dodawać ten słodzik do liquidów?

29 Maj

Wśród dodatków do własnego mieszania liquidów pojawiła się od jakiegoś czasu sukraloza. Myślę, że warto napisać o niej kilka słów.
Jest to substancja będąca typowym słodzikiem (sweetener). Z chemicznego punktu widzenia jest to pochodna sacharozy (czyli zwykłego cukru), w której trzy grupy hydroksylowe (OH) zostały zamienione na atomy chloru. Jest względnie nowym związkiem, ponieważ zsyntetyzowano ją w 1976 roku w Wielkiej Brytanii.

800px-Sucralose-3D-balls[atomy chloru zaznaczono na zielono, czarne to węgiel, czerwone – tlen, białe – wodór]

Stosowana jest jako słodzik (600 razy słodsza od cukru), nie jest bowiem praktycznie metabolizowana w organizmie człowieka (ze względu właśnie na te atomy chloru). Względnie stabilna w szerokim zakresie wartości pH. Dość stabilna chemicznie, ale… no właśnie – badania naukowe pokazują, że jej rozkład zaczyna się w temperaturze ok. 120 stopni, a jednym z produktów rozkładu jest gazowy chlorowodór (HCl). Przyznam, że w liquidach stosowałbym sukralozę raczej dość ostrożnie, a najlepiej wcale. Grzałki zwykle bez problemu osiągają temperaturę 120 stopni, a sukraloza tam właśnie będzie się osadzać, ponieważ nie jest substancją lotną. Po jakimś czasie może następować tam rozkład termiczny tego związku z wydzieleniem m.in. HCl. To prawda, że są to niewielkie ilości, ale generalnie chlorowcopochodne związków organicznych dają paskudne produkty pirolizy.
Fakt, że sukraloza jest dopuszczona przez FDA i UE do użycia w produktach spożywczych nie pozwala na wnioskowanie, że przyjmowanie drogą inhalacji też jest pozbawione ryzyka.

No ale, jak to zwykłem mawiać, każdy jest dorosły i truje się tym, czym chce.

Na koniec drobna ciekawostka naukowa. Związek był syntetyzowany w celach ściśle naukowych, ale Shashikant Phadnis, pochodzący z Indii magistrant zajmujący się syntezą tego związku w Londynie, źle zrozumiał polecenie swojego szefa. Powiedział on „test it” (zbadaj to), natomiast Phadnis zrozumiał „taste it”, czyli „spróbuj tego”. No i spróbował. Miał szczęście, że ten słodki produkt nie był toksyczny. Gdyby to był np. niesławny cukier ołowiany, skutki byłyby mniej ciekawe.
Jeśli czyta to jakiś przyszły chemik, musi zapamiętać, że w laboratorium nigdy nie próbujemy żadnych związków!

 
6 komentarzy

Opublikował/a w dniu 29 Maj 2013 w ogólne

 

Tagi: , ,

6 responses to “Sukraloza – czy warto dodawać ten słodzik do liquidów?

  1. milo

    29 Maj 2013 at 16:04

    Jak zwykle cenne info. Dzięki. Czy przy okazji mogę prosić o słowo komentarza na temat „Etylomaltol 10% PG”? to tez ma być słodzik – aromat do własnych produkcji. Pozdrawiam!

     
  2. Markus

    29 Maj 2013 at 17:15

     
    • milo

      30 Maj 2013 at 09:18

      Dziękuje bardzo🙂

       
  3. tom13

    29 Maj 2013 at 20:23

    Przepraszam, nie na temat ale miłe; prof. Sobczak o e-petach w majowym numerze miesięcznika „Żyj Długo”.

     
  4. Peteour

    17 Maj 2016 at 19:21

    HCl u jeszcze nie paliłem o.O

     

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: